پاسخ معاونت علمی ریاست جمهوری به جمهوری اسلامی

پاسخ معاونت علمی ریاست جمهوری به جمهوری اسلامی این با من: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به مطلبی كه از قول قائم مقام دانشگاه علوم پزشكی همدان در روزنامه جمهوری اسلامی انتشار یافته بود، واكنش نشان داد.



به گزارش این با من به نقل از ایسنا، روزنامه «جمهوری اسلامی» در شماره سه شنبه خود خبری به نقل از قائم مقام دانشگاه علوم پزشكی همدان در خصوص خروج ۱۸۰ هزار نفر از دانش آموختگان كشور در سال ۱۳۹۴ همچون به كشور كانادا و تاكید بر افزایش فرار مغزها در این سال منتشر نمود كه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در جوابیه ای به شرح زیر، به این خبر واكنش نشان داد:

«همانطور كه مطلعید گاها در محافل رسانه ای تحلیل‏ هایی در مورد شرایط بحرانی كشور در حوزه هایی مانند مهاجرت نخبگان، فرار مغزها، كاهش ضریب هوشی و نظایر آن عرضه می‎شود كه باعث شكل گیری مباحثی جدی و چالش برانگیز در محافل سیاستی و تخصصی شده است. این در شرایطی است كه خیلی از تحلیل های عرضه شده در رسانه ها، مستند به آمار به‎روز و معتبر نبوده و یا مبتنی بر برداشت های شخصی و تجربیات محدود افراد است كه ممكن است تطابق كافی با واقعیات نداشته یا از دقت كافی برخوردار نباشد.

براساس گزارش های معتبر بین المللی با مبحث مهاجرت و جابجایی بین المللی افراد تحصیل كرده، داده ها و روندهای كلان مهاجرت در سال ۲۰۱۳، جمعاً ۵ میلیون و ۲۳۱ نفر خارج از وطن خود زندگی می كرده اند كه در این گزارش، ایران جزء كشورهای اصلی مهاجرفرست دنیا محسوب نمی شود. در گزارش سازمان همكاری های اقتصادی و توسعه در سال ۱۳۹۴، ایران جزء ۲۰ كشور اول و در گزارش بانك جهانی در سال ۱۳۹۵ جزء ۳۰ كشور اول ارسال كننده مهاجر قرار ندارد.

نرخ مهاجرت ایران به كل جمعیت به صورت تجمعی ۵/ ۱ درصد تا سال ۱۳۹۴ بوده است كه از میانگین جهانی ۲/ ۳ درصدی و اغلب كشورهای با وضعیت توسعه مشابه، پایین تر است.

طبق آمار و اطلاعات موسسه مشاوره بین المللی آموزش و قوانین امریكا، تعداد دانشجویان بین المللی از ۳/ ۱ میلیون در سال ۱۹۹۰ به ۵ میلیون دانشجو در سال ۲۰۱۴ رسیده است و ایران جزء كشورهای با تعداد بالای اعزام كننده دانشجو به كشورهای پیشرفته محسوب نمی شود.

چین، روسیه، كره جنوبی و هند چهار كشور اول اعزام كننده دانشجو به كشورهای توسعه ‎یافته هستند (OECD، ۲۱۰۵). ایران با داشتن ۳۲ هزار و ۷۵۸ دانشجو در OECD در میان ۱۰ كشور برتر فرستنده دانشجو قرار ندارد.

براساس گزارش موسسه آمار اداره مهاجرت امریكا (http: //www. migrationpolicy. org) در سال ۲۰۱۵ امریكا میزبان بیش از ۴/ ۱ میلیون دانشجوی خارجی بوده است. این اطلاعات برپایه تعداد ویزای F۱ صادرشده است كه مدت آن بیش از یك سال و ویزای تحصیلی به حساب می آید. كشورهای مبداء دانشجویان خارجی در امریكا هم در سال های گذشته به طور قابل ملاحظه ای تغییر یافته اند. در سال ۱۳۹۴-۱۳۹۵ كشور چین بیشترین تعداد دانشجویان خارجی در امریكا ( ۳۱%) را داشته و كشورهای هند (۱۴%)، كره جنوبی (۷%)، عربستان سعودی (۶%) و كانادا (۳%) به ترتیب در رده های بعدی بوده اند و ایران هم با تعداد ۱۲ هزار و ۳۵۶ دانشجو در رتبه یازدهم قرار گرفته است.

براساس گزارش اداره مهاجرت كانادا (http: //www. cic. gc. ca) در سال ۱۳۹۴ تعداد دانشجویان ایرانی ۲۳۵۴ نفر بوده است كه در رتبه ۱۲ تعداد دانشجویان خارجی در كانادا قرار گرفته است. همینطور در سال ۱۳۹۵ تعداد كل مهاجرین ایرانی در كانادا ۱۱ هزار و ۶۶۵ نفر بوده كه نسبت به تعداد مهاجرین سال ۱۳۹۴ یعنی ۱۶ هزار و ۷۷۳ نفر كاهش چشم گیری داشته است. (http: //canadaimmigrants. com/iranian-immigrants-canada)

كمترین تعداد دانشجویان ایرانی در امریكا سال ۱۳۳۰-۱۳۳۱ حدود ۶۰۰ نفر (رتبه دهم در جهان) و بیشترین تعداد در سال ۱۳۶۰ حدود ۵۱ هزار نفر (رتبه اول در جهان) بوده است.

در دهه هشتاد كمترین میزان رشد سالانه تعداد دانشجو در سال ۲۰۰۴ (۱۳۸۲) با رشد منفی ۲/ ۳ درصد بوده و بیشترین میزان رشد در سال ۲۰۰۹/۲۰۱۰ (۱۳۸۹-۱۳۸۸) با رشد ۹۱/ ۳۳ درصدی بوده است.

تعداد دانشجویان ایرانی در امریكا در سال ۱۳۹۲ (۸۷۴۴ نفر) نسبت به سال ۱۳۸۴ (۲۲۵۱ نفر) حدود چهار برابر شده است، اما شیب این روند از سال ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۵ نزولی بوده و از ۲/ ۲۵ درصد رشد سالانه به ۲/ ۸ درصد كاهش داشته است.

در آخر به استحضار می رساند، با عنایت به چالش ها و موانع موجود در بازگشت و همكاری متخصصان و محققان ایرانی غیرمقیم دانشگاه های برتر دنیا شامل فرآیند زمان بر تایید و جذب در دانشگاه ها، بروكراسی های اداری، نظام وظیفه، عدم آشنایی و ارتباط با همتایان داخلی در حوزه های تخصصی مربوط و... برنامه ای با عنوان ˮهمكاری با متخصصان و كارآفرینان ایرانی خارج از كشورˮ در بهمن ماه سال ۱۳۹۳ با هدف انتقال دانش، تجربه و ایده های فناورانه به كشور در حوزه های مختلف فناوری توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و بنیاد ملی نخبگان به راه افتاده است.

این برنامه توانسته است در ۳۲ ماه گذشته پل ارتباطی میان متخصصان و دانشمندان ایرانی خارج از كشور با حدود ۵۰ مركز علمی و فناوری منتخب داخلی در كمترین زمان ممكن (۲۵ روز كاری) تولید و ایشان را با ظرفیت های موجود در حوزه های مختلف علمی و فناوری آشنا نماید و همینطور نحوه همكاری با مراكز مذكور را پیش از ورود متخصصان و دانشمندان ایرانی به كشور فراهم نموده است.

تجربه موفق برنامه مذكور در شكل‏گیری زیرساختی مناسب و سریع برای استفاده از ظرفیت و توان علمی و فناوری متخصصان ایرانی در حوزه های مختلف تخصصی منجر به مشاركت بیش از ۳۲۰۰ نفر از متخصصان و محققان ایرانی خارج از كشور در این برنامه شده حدود ۸۵۰ نفر از محققان و متخصصان ایرانی دانشگاه های برتر دنیا (اكثریت از كشورهای امریكا، كانادا و كشورهای اروپایی) هم اكنون به كشور بازگشته اند كه ۱۲ درصد ایشان فارغ التحصیل ۲۰ دانشگاه برتر دنیا (همچون استنفورد، كمبریج، هاروارد، بركلی، ایلینوی، امپریال كالج و... ) بوده و حدود ۱۵ درصد این افراد تجربه زندگی بیش از ۱۰ سال را در خارج از ایران داشته اند كه نشان دهنده سطح بالای كیفی و ارزش بالای یكایك ایشان می باشد.

همچنین تا كنون بیش از ۵۵ شركت استارتاپ در حوزه های مختلف تخصصی توسط این افراد بوجود آمده كه زمینه اشتغال تخصصی مستقیم برای بیش از ۱۰۰۰ نفر از بهترین متخصصان و فارغ التحصیلان داخلی را فراهم نموده است.

لازم به ذكر است اجرای برنامه مذكور بازتاب قابل تاملی هم در رسانه های خارجی (گزارش ۲۰۱۵ كریستین ساینس مانیتور، گزارش ۲۰۱۷ فایننشیال تایمز و گزارش سال ۲۰۱۷ سی ان ان) داشته كه در همه آنها بصورت مستقیم و غیرمستقیم به موفقیت برنامه دولت جمهوری اسلامی ایران در ترغیب متخصصان ایرانی خارج از كشور به همكاری و بازگشت به ایران اشاره شده است. »




1396/09/23
02:13:24
5.0 / 5
4878
تگهای خبر: اطلاعات , دانشجو , دانشگاه , علم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۳
این با من - انجام پروژه
inbaman.ir - حقوق مادی و معنوی سایت این با من محفوظ است

این با من

انجام پروژه های شما