نتایج پژوهش قطب اقتصاد كشاورزی كشور نشان داد
بخش های صنعت و زیربخش های کشاورزی با بیشترین اثرپذیری از افزایش نرخ ارز
به گزارش این با من، نتایج پژوهش قطب اقتصاد کشاورزی کشور از آن حکایت می کند که بیشترین اثرپذیری از افزایش نرخ ارز، در ارتباط با زیر بخش های صنعت بوده و بعد از آن زیر بخش های کشاورزی و زیر بخش های خدمات قرار دارند.
به گزارش این با من به نقل از ایسنا، پژوهشگران قطب اقتصاد کشاورزی کشور، پژوهشی با عنوان «بررسی اثر تغییر نرخ ارز بر قیمت تمام شده تولید در قسمت های مختلف اقتصادی با تاکید بر بخش کشاورزی»، انجام داده اند.
این پژوهشگران با استناد به نتایج پژوهش، برای کاهش اثر منفی شوک های ارزی بر زیربخش های کشاورزی، بسته به اینکه اثر از راه چه بخشی و چه مسیری منتقل می شود، سفارش کردند میتوان سیاست های مختلفی را اتخاذ نمود. به صورت کلی، یارانه دادن به نهاده های واسطه ای، به دنبال شوک ارزی، از راه تخصیص نرخ ارز ترجیحی یا عرضه این نهاده ها با قیمت یارانه ای، برای محصولاتی مانند محصولات دام و طیور که بیشتر نهاده های واسطه ای آنها وارداتی است، از آن جمله است.
از طرفی، پرداخت مستقیم به خانوارهای کم درآمد می تواند راهی برای کاهش اثرات منفی شوک نرخ ارز بر امنیت غذایی باشد، بخصوص در مواردی که بیشترین افزایش هزینه تولید ناشی از افزایش هزینه عوامل اولیه تولید است. افزایش بهره وری در استفاده از نهاده های واسطه ای و اولیه هم می تواند به کاهش اثرات منفی افزایش نرخ ارز منجر شود.
نتایج این پژوهش نشان داده است که میزان اثرگذاری افزایش نرخ ارز بر قیمت بخش های اقتصادی با استفاده از الگوی SAM بیشتر از الگوی «داده – ستانده» است که این امر نشان داده است اثر افزایش نرخ ارز تنها از راه افزایش قیمت کالاهای واسطه ای وارداتی منتقل نمی شود بلکه خانوارها و عوامل اولیه تولید هم نقش بالایی در این انتقال دارند.
بر مبنای نتایج بدست آمده، در میان بخش های مختلف اقتصادی، بیشترین اثرپذیری از افزایش نرخ ارز، در ارتباط با زیر بخش های صنعت بوده و بعد از آن زیر بخش های کشاورزی و زیر بخش های خدمات قرار دارند. میان زیربخش های کشاورزی هم محصولات دام و طیور بیشترین واکنش را در مقابل شوک نرخ ارز داشته است.
نتایج تجزیه ساختاری مسیر نشان داد که اثر افزایش نرخ ارز بر قیمت محصولات کشاورزی به طور عمده از راه افزایش قیمت وارداتی محصولات هفت بخش اقتصادی منتقل می شود. مسیرهایی که از راه آنها شوک نرخ ارز به هزینه تولید و در نتیجه قیمت محصولات کشاورزی منتقل می شود دو کانال جداگانه هستند.
افزایش قیمت واردات «مواد و محصولات شیمیایی»، «محصولات زراعی» و «محصولات غذایی» بر قیمت محصولات کشاورزی از راه خود این بخش ها منتقل می شود، چون این محصولات بعنوان نهاده در فرایند تولید آنها به صورت مستقیم یا غیر مستقیم استفاده م یشود. از طرفی، افزایش قیمت واردات «منسوجات و چرم» و «ماشین آلات و تجهیزات» به صورت غیرمستقیم بر هزینه تولید محصولات کشاورزی تاثیر می گذارد به این صورت که سبب افزایش قیمت عوامل اولیه تولید به دنبال افزایش هزینه های زندگی برای صاحبان این نهاده ها می شود.
نرخ ارز در ایران طی دو دهه اخیر با افزایش قابل توجهی روبه رو بوده که این امر، به افزایش هزینه تولید مواد غذایی در ایران منجر گردیده است. چون انتظار می رود نرخ ارز در آینده هم افزایش یابد، تعیین اینکه کدام گروه از محصولات ساخته شده در زیربخش های مختلف کشاورزی به این تغییرات حساس تر هستند و تعیین مسیرهای عمده ای که از راه آنها افزایش نرخ ارز به محصولات مختلف کشاورزی منتقل می شود، اهمیت دارد.
برای دستیابی به این اهداف، الگوهای قیمتی «داده – ستانده» و ماتریس حسابداری اجتماعی مورد استفاده قرار گرفته است. ماتریس های حسابداری اجتماعی (SAM) به دو صورت کالا در کالا و کالا در فعالیت، بر اساس آخرین جدول «داده – ستانده» انتشار یافته در سال 1390 توسط مرکز آمار ایران، تهیه شدند. SAM کالا در کالا دارای ابعاد 110 × 110 و SAM کالا در فعالیت هم دارای ابعاد 347 × 347 است که حساب های مختلفی دارند.
سه حساب برای عوامل تولید (نیروی کار، زمین و سرمایه)، شش حساب خانوار (خانوارهای روستایی و شهری به تفکیک سه گروه کم درآمد، متوسط درآمد و بالا درآمد)، یک حساب دولت، یک حساب سرمایه، یک حساب دنیای خارج و نهایتاً، در SAM کالا در کالا، یک حساب برای کالاها شامل 49 کالای داخلی و 49 کالای وارداتی و در SAM کالا در فعالیت، یک حساب کالاها شامل 120 کالای داخلی و 120 کالای وارداتی و یک حساب فعالیت ها شامل 95 فعالیت داخلی در نظر گرفته شد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب