در یك مطالعه مروری مطرح شد
میکروب ها، دستیار پزشکان برای تشخیص و درمان بیماری روده کودکان
این با من: پژوهشگران در یک مطالعه مروری نشان داده اند که بررسی مجموعه میکروبی روده کودکان می تواند نقش قابل توجهی در تشخیص بیماریهای التهابی روده آنها داشته باشد و تقویت این مجموعه میکروبی با اجرای اصول صحیح تغذیه ای، توان کودک را برای مقابله با این بیماری بالا می برد.
به گزارش این با من به نقل از ایسنا، بیماری التهابی روده شامل بیماریهای گوارشی مزمن و در رابطه با اختلال در عملکرد سیستم ایمنی بدن است که شروع آن می تواند در کودکی یا بزرگسالی باشد. شروع این بیماری در ۱۰ الی ۲۰ درصد از بیماران در زمان کودکی رخ می دهد. بیماری التهابی روده شامل دو بیماری اصلی به اسامی کرون و کولیت اولسراتیو می شود. تشخیص بیماری التهابی روده در افرادی که علایم خطر مانند وجود خون در مدفوع، کاهش وزن پاتولوژیک و بیماریهای موسوم به پری آنال دارند، بصورت آندوسکوپی مستقیم و در دیگر بیماران بوسیله مجموعه ای از شرح حال بیمار و آزمایش خون و مدفوع به انجام می رسد.
به گفته صاحب نظران، درمان بیماری التهابی روده در اطفال برای متخصصان چالش برانگیزتر از بزرگسالان است، چونکه در راه درمان باید بروز مشکلات جانبی مثل مشکل رشد، مشکل در جذب مواد مغذی، اختلالات روانی و اجتماعی را نیز در نظر داشته باشند. در ایجاد بیماری التهابی روده، عوامل ژنتیکی و محیطی دخالت دارند. امروزه مشخص شده است که میکروبیوتای دستگاه گوارش یا همان مجموعه میکروبی که در دستگاه گوارش ساکن هستند، به عنوان یک عامل مهم محیطی در شروع و پیشرفت این بیماری نقش دارد. این جامعه متنوع و پیچیده میکروبی، از میکروارگانسیم های مختلف از جمله، باکتری، قارچ، پروتوزا، آرکی و ویروس تشکیل شده است.
یک تیم پنج نفره پژوهشی از دانشگاه علوم پزشکی تهران و انستیتو پاستور ایران در مطالعه ای مروری که با همین موضوعیت انجام داده اند، نقش و اهمیت تغذیه و میکروبیوتای دستگاه گوارش را در بروز بیماری التهابی روده کودکان بررسی نموده اند.
در این مطالعه، در حقیقت نقش و کاربرد مجموعه میکروبی یا میکروبیوتای دستگاه گوارش و تغییرات آن در پیشگیری، تشخیص و یا درمان بیماری التهابی روده اطفال مورد بحث قرار گرفته است.
بر اساس یافته های این تحقیق، میکروبیوتای دستگاه گوارش، نقش به سزایی در بهبود یا تشدید بیماری التهابی روده کودکان دارد.
به گفته پژمان روحانی، استادیار و محقق گروه گوارش و کبد و تغذیه کودکان دانشگاه علوم پزشکی تهران و همکارانش، «تغییرات جمعیت میکروبیوتای دستگاه گوارش و اثر آن بر مسیرهای سیگنالینگ کنترل کننده نفوذپذیری سد گوارشی، از عوامل مهمی هستند که بر این بیماری اثر می گذارند».
این پژوهشگران می گویند: «از مطالعه پروفایل میکروبیوتای فوق در مدفوع کودکان مبتلا به بیماری التهابی روده می توان در تشخیص، غربالگری و درمان کودکان استفاده کرد».
از سوی دیگر بر طبق این تحقیق که نتایج آنرا دوماهنامه «سلامت اجتماعی» وابسته به مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی منتشر نموده است، مطالعات مختلفی تأثیر تغذیه بر میکروبیوتای روده را نشان داده اند و بنظر می رسد قدم بعدی جهت استفاده از میکروبیوتا در بیماری التهابی روده کودکان، بررسی بالینی آن با استانداردهای فعلی در هر مرحله از بیماری باشد.
روحانی و همکارانش درباب میکروبیوتای روده ای خاطرنشان کرده اند: «باکتری ها که اکثریت این میکروارگانیسم ها را می سازند، خود به پنج شاخه اصلی تقسیم می شوند. باکتری های غالب در دستگاه گوارش مربوط به شاخه های فیرمیکیوت ها، پروتئوباکتریا، اکتینوباکتریا، باکتروئیدتس ها و وروکومیکروبیا هستند که دو شاخه فیرمیکیوت ها و باکتروئیدتس ها تا حدود ۹۰ درصد از میکروبیوتای دستگاه گوارش را تشکیل می دهند».
آن ها معتقدند: «تشخیص و درمان دیرهنگام کودکان مبتلا به بیماری التهابی روده، به سبب ثابت نبودن علایم این بیماری در اطفال است که عواقب مخربی بدنبال دارد. اما مجموعه مطالعات فعلی نشان دهنده پتانسیل زیاد میکروبیوتای دستگاه گوارش به عنوان روشی کمکی برای تشخیص هستند. همین طور میکروبیوتای دستگاه گوارش می تواند در تشخیص و فرق گذاشتن بین بیماری کرون و بیماری کولیت اولسراتیو نیز بسیار کمک کننده باشد».
مجریان این تحقیق در آخر افزوده اند: «امید است که در آینده با مطالعات بیشتر روی میکروبیوتای دستگاه گوارش و بررسی تأثیر رژیم غذایی بر آن، گام مهمی در راستای مداخلات تغذیه ای هدف دار بمنظور تغییر فراوانی باکتری های دستگاه گوارش و همین طور بهبود کودکان مبتلا به بیماری التهابی روده برداشته شود».
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب