ادامه ی یك شاهكار
دیگر تصاویر جیمز وب منتشر شدند
اولین تصویر تلسکوپ فضایی ˮجیمز وبˮ بامدادان امروز سه شنبه منتشر گردید و الان طبق وعده مقامات ناسا، چهار تصویر پردازش شده دیگر آن که گفته می شود اشک شوق دانشمندان را جاری کرده، منتشر شدند.
به گزارش این با من به نقل از ایسنا، دومین تصویر جیمز وب از سحابی حلقه جنوبی یا سحابی "هشت انفجار" که در فاصله ۲۰۰۰ سال نوری از زمین قرار دارد و یک ستاره درحال مرگ را احاطه کرده است، با وضوحی اعجاب انگیز انتشار یافته است.
سحابی حلقه
نماهای سحابی حلقه جنوبی و جفت ستاره های آن با ابزارهای "جیمز وب" موسوم به NIRCam و MIRI شکار شده است. در این تصویر، این ستاره ی کم نور و درحال مرگ، گاز و غباری را که "جیمز وب" با جزییات بی سابقه ای ثبت کرده است، بیرون می دهد.
ستارگان و لایه های نوری آنها توجه بیشتری را در تصویری که ابزار NIRCam ثبت کرده است، به خود جلب می کنند، در صورتیکه در تصویر MIRI، "جیمز وب" برای نخستین بار نشان میدهد که این ستاره ی درحال مرگ، پوشیده در گرد و غبار است. این لایه های ظریف و گازی طی هزاران سال در فضای اطراف پراکنده خواهند شد.
سحابی حلقه جنوبی یک سحابی سیاره ای است، اما برخلاف کلمه ی "سیاره" که در نامش است، سیاره ای نیست، بلکه آنها پوسته های غبار و گازی هستند که توسط ستارگان خورشیدمانند درحال مرگ پراکنده می شوند.
جزییات جدیدی که "جیمز وب" با تصاویر خود فاش می کند، درک ما را از چگونگی تکامل ستارگان و تأثیرگذاری بر محیط آنها تغییر خواهد داد.
ستاره کم نور در مرکز این صحنه هزاران سال است که حلقه هایی از گاز و غبار را به همه جهات پرتاب می کند و و تلسکوپ فضایی "جیمز وب" برای نخستین بار نشان داد که این ستاره در پوششی از غبار پوشیده شده است.
دو دوربین تعبیه شده روی "جیمز وب"، تازه ترین تصویر از این سحابی سیاره ای را ثبت کرده اند که با نام "NGC ۳۱۳۲" لیست بندی شده و بطور غیررسمی به "سحابی حلقه جنوبی" معروف شده است. این سحابی تقریباً ۲۵۰۰ سال نوری از ما فاصله دارد.
پنج قلوی استفان (Stephan's Quintet)
سومین تصویر مربوط به پنج قلوی استفان است. این مجموعه کهکشانی فشرده، در صورت فلکی اسب بالدار واقع شده و متشکل از پنج کهکشان است که چهار مورد از آنها به هم نزدیک هستند و انتظار می رود با یکدیگر ادغام شوند.
پنج قلوی استفان
در تصویری که "جیمز وب" از "پنج قلوی استفان" گرفته است، پنج کهکشان را می بینیم که چهار مورد آنها با هم در تعامل هستند.
گفتنی ست که کهکشان سمت چپ نسبت به چهار کهکشان دیگر، در تصویر جلوتر است.
"جیمز وب" با انتشار این عکس، دانش ما را در مورد شکل گیری ستاره ها و فعل و انفعالات گازی در این کهکشان ها متحول خواهدنمود.
کهکشان ها در "پنج قلوی استفان" با هم برخورد می کنند و در یک کش و قوس گرانشی، یکدیگر را می کشند و هُل می دهند.
در نمای مادون قرمز میانی در اینجا، می بینیم که چگونه "جیمز وب" از میان گرد و غبار نفوذ می کند و بینش جدیدی در مورد این که چگونه فعل و انفعالاتی مانند اینها ممکنست سبب تکامل کهکشان ها در جهان اولیه شده باشد، بدست می دهد.
این تصویر، بزرگترین تصویر از این مجموعه کهکشانی تا به امروز است که مساحتی از آسمان به اندازه یک پنجم قطر ماه را آنطور که از زمین دیده می شود، پوشش می دهد. این یعنی این که این تصویر شامل بیش از ۱۵۰ میلیون پیکسل است و از حدود ۱۰۰۰ فایل تصویری تولید شده است.
این تصویر همین طور جریان های خروجی را نشان میدهد که ازطریق یک سیاه چاله در "پنج قلوی استفان" با سطحی از جزییات که تا حالا دیده نشده بود، جریان می یابند.
گروههای کهکشانی فشرده مانند این ممکنست در جهان اولیه زمانی که بسیار داغ می شدند، رایج تر بوده باشند و همین طور ممکنست موادی که درحال سقوط بوده اند، سیاه چاله های بسیار پرانرژی را تحریک کرده باشند.
بااینکه این مجموعه کهکشانی "پنج قلو" نامیده می شود، اما در حقیقت تنها چهار کهکشان در آن واقعاً به هم نزدیک هستند و در یک کش و قوس گرانشی گرفتار شده اند.
پنجمین کهکشان سمت چپ در این تصویر به نام "NGC ۷۳۲۰" در مقایسه با چهار کهکشان دیگر جلوتر است. این کهکشان در فاصله ۴۰ میلیون سال نوری از زمین قرار دارد، در صورتیکه چهار کهکشان دیگر به اسامی "NGC ۷۳۱۷"، "NGC ۷۳۱۸A"، "NGC ۷۳۱۸B" و "NGC ۷۳۱۹" حدود ۲۹۰ میلیون سال نوری از زمین فاصله دارند. این در مقایسه با کهکشان های دورتر که میلیاردها سال نوری از ما فاصله دارند، هنوز از نظر کیهانی بسیار نزدیک است.
مطالعه چنین کهکشان های نسبتاً نزدیکی به دانشمندان کمک می نماید ساختارهایی را که در جهان بسیار دورتر دیده می شوند، بهتر درک کنند.
سحابی شاه تخته یا کارینا(The Carina Nebula)
و تصویر چهارم متعلق به سحابی شاه تخته است. شاه تخته یکی از درخشان ترین سحابی هایی است که در فاصله حدودا ۷۶۰۰ سال نوری از زمین و در صورت فلکی نیمکره جنوبی قرار گرفته است. سحابی شاه تخته خانه ساختارهای معروف انگشت مانندی از گاز و غبار کیهانی است. سحابی ها ابرهای عظیمی از گاز و غبار کیهانی هستند که در آنها ستاره های جدید شکل می گیرد.
سحابی شاه تخته یا کارینا
همانطور که در این نمای تلفیقی از دو ابزار NIRCam و MIRI روی "جیمز وب" دیده می شود، نتیجه کار دو دوربین بهتر از فقط یکی است.
در این نما که با رصد مادون قرمز نزدیک حاصل شده است، صدها ستاره و کهکشان در پس زمینه را می بینیم که در عین حال، دیسک های تشکیل دهنده سیاره ای غبارآلود به رنگ های قرمز و صورتی را در اطراف ستاره های جوان به ما نشان میدهد.
پشت پرده ی غبار و گاز در این «صخره های کیهانی» تا حالا ستاره های کوچکی پنهان بودند که حالا توسط "جیمز وب" هویدا شده اند.
این تصویر برمبنای میراث تصاویر تلسکوپ فضایی "هابل" از سحابی کارینا تولید شده است که در اینجا دیده می شود. تصویر جدید "جیمز وب" به ما نگاهی نادر به ستاره ها در مراحل اولیه و سریع شکل گیری آنها می دهد که برای یک ستاره منفرد، این دوره حدود ۵۰ هزار تا ۱۰۰ هزار سال طول می کشد. مشاهده این تصویر سحرانگیز از سحابی کارینا، آدمی را به تحسین این شکوه وامی دارد.
تصویر تلسکوپ فضایی هابل از سحابی کارینا برای مقایسه قدرت دو تلسکوپ
سیاره فراخورشیدی "WASP-۹۶ b"
"WASP-۹۶ b" یک سیاره فراخورشیدی غول پیکر و بسیار داغ و نخستین سیاره شناخته شده حاوی رد پای کاملی از سدیم است. جرم این سیاره کاملاً شبیه جرم زحل است. این مساله سبب شده پژوهشگران جهان آنرا در دسته "زحل داغ" قرار دهند.
سیاره فراخورشیدی "WASP-۹۶ b"
"جیمز وب" در کمال ناباوری نشانه هایی از آب و مه و شواهدی از ابرها را در سیاره فراخوشیدی " b۹۶-WASP" که زمانی تصور می شد در آن وجود ندارد، مشاهده کرده است. این دقیق ترین طیف سنجی از این سیاره فراخورشیدی تا به امروز است.
بدین سبب تلسکوپ فضایی "جیمز وب" ناسا نشانه مشخصی از آب را به همراه شواهدی از ابرها و مه در اتمسفر اطراف این سیاره غول پیکر گازی داغ که به دور ستاره ای دوردست شبیه به خورشید می چرخد، ثبت کرده است.
آینه عظیم "جیمز وب" و ابزارهای دقیق آن با همکاری یکدیگر موفق به ثبت دقیق ترین اندازه گیری های نور ستارگان در اتمسفر این سیاره فراخورشیدی شده اند.
طیف نور این سیاره که حاوی اطلاعاتی در مورد ساختار جو آن در فاصله ۱۱۵۰ سال نوری از ما است، نشانه مشخصی از وجود آب را در آن نشان میدهد.
قدرت سیگنالی که "وب" شناسایی کرده است به نقش مهمی که این تلسکوپ در جستجوی سیارات بالقوه قابل سکونت در سال های آتی ایفا خواهد کرد، اشاره دارد.
همانطور که گفته شد، این نمای جدید و قدرتمند "جیمز وب" از این سیاره فراخورشیدی، شواهدی از مه و ابرها را در آن نشان میدهد که مطالعات قبلی روی این سیاره آنرا شناسایی نکرده بودند.
نخستین تصویر بامدادان امروز توسط جو بایدن رییس جمهور ایالات متحده آمریکا طی رویدادی در کاخ سفید که بصورت زنده پخش می شد، رونمایی و بطور همزمان در وب سایت ناسا و رسانه های اجتماعی منتشر گردید.
منبع: این با من
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب