پیشرفت در مطالعات رودخانه ها با استفاده از فناوری نوین

تغییرات رودخانه ای زیر ذره بین فناوری پهپاد

تغییرات رودخانه ای زیر ذره بین فناوری پهپاد به گزارش این با من، با پیشرفت فناوری، محققان به ابزارهای جدیدی دست یافته اند که می تواند داده هایی با دقت و وضوح بسیار بالا در رابطه با محیط زیست و منابع طبیعی عرضه کنند. یکی از این ابزارها، استفاده از پهپادها جهت بررسی تغییرات جغرافیایی رودخانه هاست.



به گزارش این با من به نقل از ایسنا، رودخانه ها همچون پدیده های طبیعی هستند که نقشی کلیدی در شکل دهی به محیط زیست و اکوسیستم های اطراف خود ایفا می کنند. شناخت دقیق تغییرات آنها می تواند اطلاعاتی پرارزش در رابطه با فرایندهایی همچون فرسایش، رسوب گذاری و تغییرات توپوگرافی عرضه نماید. این شناخت نه فقط جهت محافظت از منابع آبی و پیشگیری از سیلاب ها ضروری است؛ بلکه در مدیریت پایدار منابع طبیعی هم نقش اساسی دارد. با این وجود، استفاده از روش های سنتی برای مطالعه رودخانه ها به دلایلی همچون هزینه های بالا، زمان بر بودن و محدودیت دقت داده ها، همواره چالش هایی را به دنبال داشته است.

در سالهای اخیر، فناوری های نوینی همچون پهپادها، امکان برداشت داده های دقیق مکانی و زمانی را با هزینه های معقول فراهم نموده اند. پهپادها به علت قابلیت پرواز در ارتفاع پایین و تهیه تصاویر با وضوح بالا، ابزاری بسیار مناسب برای تحلیل تغییرات جغرافیایی و مورفولوژیک رودخانه ها هستند. این ابزارها می توانند به شکل سه بعدی تغییرات کانال رودخانه را ثبت کرده و اطلاعات دقیقی در رابطه با دینامیک آن عرضه کنند.

محمدمهدی حسین زاده، پژوهشگر گروه جغرافیای طبیعی دانشگاه شهید بهشتی و همکارانش با همراهی دانشگاه مازندران، تحقیقی را در مورد بررسی تغییرات رودخانه ای با استفاده از فناوری پهپاد انجام داده اند. آنها در این پژوهش، تغییرات شکل و ساختار کانال رودخانه واز در منطقه چمستان را با ابزارهای مدرن بررسی نموده اند تا درک بهتری از خصوصیت های مورفومتریک و هیدرولوژیک این رودخانه به دست آورند.

در این مطالعه، ابتدا مقالات علمی مرتبط بررسی و پیشینه پژوهش مشخص شد. سپس، تصاویر هوایی با استفاده از پهپاد تهیه و این تصاویر با نرم افزارهای تخصصی پردازش شدند. خروجی این فرآیند شامل تصاویر ارتوفتو (تصاویر هوایی با وضوح بالا) و مدلهای سه بعدی از بستر رودخانه بود که امکان بررسی دقیق مقاطع عرضی و خصوصیت های هندسی کانال رودخانه را فراهم نمود.

نتایج این پژوهش نشان دادند که عرض و عمق کانال رودخانه واز در قسمت های بالادست و پایین دست، تفاوت های قابل ملاحظه ای دارد. در بالادست، به علت فعالیتهای انسانی مانند برداشت شن و ماسه، تغییرات بیشتری در ساختار کانال دیده شد؛ این در شرایطی است که در پایین دست، ساخت سیل بندها بر رژیم جریان و رسوب تاثیر گذاشته است. تغییرات هیدرولوژیک همچون سرعت جریان و تنش برشی هم در این بخش ها متفاوت بوده و این امر نشان دهنده دینامیک پیچیده رودخانه است.

به طور کلی، تصاویر و داده های به دست آمده با استفاده از پهپاد، امکان تحلیل دقیق خصوصیت های مورفولوژیک و هیدرولوژیک رودخانه را فراهم می کنند. این داده ها جایگزینی مناسب و کم هزینه برای روش های سنتی مانند نقشه برداری دستی محسوب می شوند. توانایی پهپادها در تهیه تصاویر با وضوح بالا و تولید مدلهای سه بعدی از بستر رودخانه، به محققان کمک می نماید تا تغییرات زیست محیطی و جغرافیایی را بهتر درک کنند.

فصلنامه «پژوهش های دانش زمین» وابسته به دانشگاه شهید بهشتی، این یافته های علمی را منتشر نموده است. انتشار چنین پژوهش هایی نشان دهنده اهمیت روز افزون تکنولوژی های جدید در مطالعات زیست محیطی و جغرافیایی است. داده های به دست آمده از این پژوهش می توانند مبنایی برای پژوهش های آتی در زمینه مدیریت منابع آبی و بررسی تغییرات جغرافیایی باشند.





منبع:

1403/11/17
10:31:34
5.0 / 5
10
تگهای خبر: اطلاعات , پژوهش , تخصص , دانشگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۴
این با من - انجام پروژه
inbaman.ir - حقوق مادی و معنوی سایت این با من محفوظ است

این با من

انجام پروژه های شما