نقش عوامل مختلف در رضایت كشاورزان از یك سیاست

مسائل و مشکلات طرح خرید تضمینی گندم

مسائل و مشکلات طرح خرید تضمینی گندم به گزارش این با من، پژوهشی جدید در کشور به بررسی مسائل و مشکلات طرح خرید تضمینی گندم پرداخته است. این مطالعه نتایج مهمی در رابطه با عوامل مؤثر بر رضایت کشاورزان از این سیاست عرضه می دهد.



به گزارش این با من به نقل از ایسنا، سیاست های اقتصادی هر کشور به میزان زیادی بر رشد و توسعه اقتصادی آن تاثیر می گذارند. سیاست های حمایتی و آزادسازی اقتصادی دو راهبرد اساسی در این حوزه هستند. در ایران، هنوز اجماعی بر سر انتخاب یکی از این دو سیاست بعنوان راهبرد ارجح وجود ندارد، در حالیکه کشورهای توسعه یافته بیشتر به سمت آزادسازی اقتصادی حرکت کرده اند و این مسیر را به دیگر کشورها هم سفارش می کنند. سیاستگذاران بخش کشاورزی نیاز دارند تا میزان پشتیبانی از این بخش و تغییرات آنرا با اجرای سیاست های مختلف ارزیابی کنند. به همین دلیل، بررسی اثرات مداخلات دولت در فرایند تولید محصولات کشاورزی اهمیت ویژه ای دارد. این بررسی ها می توانند به بهبود سیاست های موجود و تدوین برنامه های کارآمدتر کمک کنند.

در این راستا، یکی از سیاست های مهم در قسمت کشاورزی ایران، سیاست خرید تضمینی گندم است. این سیاست با هدف پشتیبانی از کشاورزان و تضمین حداقل قیمت برای محصولاتشان اجرا می شود. با این وجود، بررسی های مختلف نشان داده اند که این سیاست ها همیشه به هدف خود نرسیده اند و مشکلاتی در اجرای آنها وجود دارد. بنابراین، احتیاج به تحقیقات جامع تر و دقیق تر در این حوزه احساس می شود تا بتوان با شناسایی نقاط ضعف و قوت، راهکارهای مناسبی برای بهبود این سیاست ها عرضه کرد.

اسماعیل پیش بهار، دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه تبریز با همکاری مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور و سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ایران، تحقیقی را در مورد بررسی مسائل و مشکلات طرح خرید تضمینی گندم در استان فارس انجام داده اند. این پژوهش به شناسایی و ارزیابی عواملی که بر رضایت کشاورزان از این طرح تاثیر می گذارند پرداخته است.

برای انجام این پژوهش، از روش تکمیل پرسشنامه و مدلی به نام لاجیت ترتیبی استفاده شده است. این شیوه ها به محققان امکان دادند تا داده های جامعی را جمع آوری کرده و تحلیل های دقیق تری انجام دهند. در سال ۱۳۹۶، اطلاعات مورد نیاز از کشاورزان استان فارس جمع آوری شد تا به بررسی دقیق مشکلات و مسائل موجود در طرح خرید تضمینی گندم پرداخته شود.

نتایج به دست آمده نشان داد که متغیرهای رضایت از شغل کشاورزی، سرعت پرداخت، برخورد مناسب کارکنان و مسؤلان، کیفیت نهاده های در دسترس، نحوه سنجش پاکی و درصد افت محصول و در نظر گرفتن کیفیت محصول تولیدشده از ضرایب مثبت و مفهوم دار در این خصص برخوردار می باشند. بنابراین، افزایش هر کدام از این متغیرها سبب افزایش رضایت از طرح خرید تضمینی خواهد شد. همچنین، متغیر کیفیت نهاده های در دسترس هم بعنوان یک عامل مؤثر بر رضایت کشاورزان شناسایی شد.

در این مطالعه پیشنهاد شده است که با نظارت سازمان های مربوط بر نهاده های مورد استفاده برای تولید محصولات، این نهاده ها از سطح کیفیت بالایی برخوردار باشند. همچنین، بایستی دولت به تعیین شرایط و وضع قوانینی بپردازد که طرح خرید تضمینی شامل محصولات باکیفیت بالا شود با تقویت انگیزه کشاورزان به تولید محصولات باکیفیت بالا، کشاورزان تولیدکننده محصولات با کیفیت تر هم از جانب دولت تشویق شوند تا الگویی برای سایر کشاورزان باشند.

این یافته ها اهمیت زیادی دارند، چونکه نشان می دهند که توجه به عوامل مختلف می تواند رضایت کشاورزان از طرح های حمایتی دولت را افزایش دهد. بهبود کیفیت نهاده ها، کاهش زمان انتظار در صف برای تخلیه محصول، برخورد مناسب بازرسان و مسؤلان مراکز خرید، و تعیین قیمت تضمینی مناسب همچون مواردی هستند که می توانند به بهبود این طرح ها کمک کنند.

شایان ذکر است، این نتایج علمی پژوهشی در فصلنامه «اقتصاد کشاورزی و توسعه وابسته» به مؤسسه پژوهش های برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی وزارت کشاورزی انتشار یافته اند. این نشریه به بررسی موضوعات در رابطه با اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی می پردازد و نتایج پژوهش های مختلف در این حوزه را به اشتراک می گذارد.





منبع:

1403/06/02
13:31:28
5.0 / 5
256
تگهای خبر: آموزش , اطلاعات , پژوهش , دانشگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۴
این با من - انجام پروژه
inbaman.ir - حقوق مادی و معنوی سایت این با من محفوظ است

این با من

انجام پروژه های شما